Αγοράστε τώρα το εισιτήριό σας

 

Ενισχύστε το Μουσείο

ΔΩΡΕΑ

Μουσείο Ηρακλειδών - Επιστήμη, Τέχνη και Μαθηματικά.

Η έννοια του αριθμού είναι η αρχαιότερη μαθηματική έννοια. Γεννήθηκε από την ανάγκη του ανθρώπου να εκφράσει πλήθος, σειρά, ποσότητα, μήκος, χρόνο. Κατά καιρούς και τόπους, χρησιμοποιήθηκαν πολλά σύμβολα για κάθε ξεχωριστή έννοια αριθμού. Έτσι, τρία δάχτυλα, η λέξη «τρία», τα σύμβολα Γ’, ή 3, όλα αντιπροσωπεύουν τον ίδιο αριθμό, την ίδια έννοια.

Στο Μουσείο Ηρακλειδών, από τη χρονιά που ξεκινήσαμε, το 2004, μετράμε δεκάδες εκθέσεις, εκατοντάδες δράσεις, εκατοντάδες χιλιάδες επισκέπτες και K’ χρόνια ζωής, όπου K’ είναι το σύμβολο του 20 στο αρχαιοελληνικό σύστημα αρίθμησης, ένα σύστημα που η ανάμνησή του «ζει» στην αρίθμηση των σχολικών μας τάξεων, στις γραπτές μας λίστες, στην ποιοτική κατάταξη υπηρεσιών και προϊόντων.

Ευχόμαστε κι ελπίζουμε να ξεπεράσουμε τα Ρ’ και να παρέχουμε πάντα Α’ ποιότητας υπηρεσίες!

Kαλωσόρισμα

Από το 2017, το Μουσείο των Ηρακλειδών και η Εταιρεία Διερεύνησης Αρχαιοελληνικής και Βυζαντινής Τεχνολογίας (ΕΔΑΒυΤ), έχοντας υπογράψει ένα μνημόνιο μακροχρόνιας συνεργασίας, στοχεύουν να αναδεικνύουν τομείς του αρχαιοελληνικού και βυζαντινού πολιτισμού που μέχρι πρόσφατα παρέμεναν εκτός των ενδιαφερόντων των κλασικών μελετών.

Η αρχή έγινε με την μεγάλη έκθεση που διοργανώθηκε από κοινού, στο Μουσείο Επιστήμης και Τεχνολογίας του Πεκίνου όπου σε έναν ενιαίο χώρο μεγαλύτερο των 1.500 τετραγωνικών μέτρων, συγκεντρώθηκαν και εκτέθηκαν ομοιώματα, μικρογραφίες και διοράματα από τις συλλογές και των δύο οργανισμών, καθώς και δάνεια από φορείς όπως το Μουσείο της Ακρόπολης, το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, ο Δήμος Σάμου, από εταιρείες, όπως η Hublot αλλά και αντικείμενα ιδιωτικών συλλογών.

Την επιτυχία της έκθεσης στο Πεκίνο, μετά από ένα εξάμηνο, ακολούθησε πρόσκληση για μεταφορά της στην Τζινάν, στο εκεί Πανεπιστήμιο, όπου παρέμεινε για άλλους τρεις μήνες μέχρι την επιστροφή της στην Ελλάδα.

Έκτοτε, επιλέγονται ενότητες της συλλογής, συμπληρώνονται από καινούργιες κατασκευές και εκτίθενται στις αίθουσες του Μουσείου.

Παράλληλα, η συνεργασία των δυο φορέων επεκτείνεται. Γίνεται προσπάθεια ενθάρρυνσης μελέτης και τεκμηρίωσης και άλλων τεχνολογικών καινοτομιών που αποδίδονται στους αρχαίους Έλληνες ή στους Βυζαντινούς. Αποκορύφωμα αυτής της συνεργασίας είναι η απόφαση για τη δημιουργία της Ακαδημίας Ηρακλειδών που σαν στόχο έχει να παράσχει σε προ- και μεταπτυχιακούς φοιτητές της αλλοδαπής τη δυνατότητα να εντρυφήσουν σε επιμέρους θέματα της αρχαιοελληνικής τεχνολογίας, διδασκόμενοι από τους καλύτερους πανεπιστημιακούς και μη ερευνητές - μελετητές. Για το σκοπό αυτό, διοργανώνονται κύκλοι εβδομαδιαίων σεμιναρίων στην Αγγλική γλώσσα σε ολιγομελείς ομάδες συμμετεχόντων.

Ταυτόχρονα, διαλέξεις, εργαστήρια, θεματικές ξεναγήσεις στοχεύουν να καταστήσουν κοινωνούς της γνώσης τους νέους, τους υποψήφιους επιστήμονες και το ευρύ κοινό, ενώ διακαής πόθος είναι να αφυπνισθεί το ερευνητικό πνεύμα των μικρών μας φίλων.

Εκθέσεις

 

Τελευταία νέα

 

Προσεχείς εκδηλώσεις

 
color3.jpg

ΧΟΡΗΓΟΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

 
ert.png
Proto.png
kosmos_radio_logo.jpg
Cosmote.png
 
 
logo_Arxaiologia.jpg
 

ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ

 
Θαλής.png
aia.jpg