ΕΥΡΗΚΑ: Επιστήμη, Τέχνη & Τεχνολογία των Αρχαίων Ελλήνων.
Η έκθεση αναπτύσσεται σε θεματικές ενότητες και φιλοξενείται και στα δύο κτίρια του Μουσείου των Ηρακλειδών.
Το Μουσείο Ηρακλειδών με χαρά και υπερηφάνεια παρουσιάζει στο κοινό του το μεγαλύτερο μέρος της συλλογής αρχαιοελληνικής και βυζαντινής τεχνολογίας που από κοινού με την Εταιρεία Διερεύνησης Αρχαιοελληνικής και Βυζαντινής Τεχνολογίας (ΕΔΑΒυΤ), έχει δημιουργήσει. Πρόκειται σχεδόν για το σύνολο της έκθεσης που είχε προσελκύσει το ενδιαφέρον εκατοντάδων χιλιάδων επισκεπτών, κατά την παρουσιαση της σε πόλεις της Κίνας, το 2017.
Η έκθεση περιλαμβάνει εμβληματικά επιτεύγματα της αρχαιοελληνικής τεχνολογίας και τεχνικής. Από τα μεγάλα και εντυπωσιακά έργα των Μυκηναίων, μέχρι τον βυζαντινό αστρολάβο, ο επισκέπτης ταξιδεύει 28 και πλέον αιώνες ιστορίας, γνώσης, πολιτισμού, ανθρώπινων δεξιοτήτων, σε όλο τον κόσμο της γεωγραφικής εξάπλωσης του ελληνισμού.
Οι θεματικές ενότητες οι οποίες παρουσιάζονται είναι οι παρακάτω:
οικοδομικη και μεγαλα εργα, αρχαιεσ ελληνικεσ επιγραφεσ τεχνολογικου περιεχομενου, μηχανισμοσ των αντικυθηρων, αστρονομια, μετρηση χρονου και αποστασεων, αυτοματα, μηχανικη, τεχνολογια στις τεχνες και τον αθλητισμο, μεγαλα οπλα, τειχη και πολιορκια, επικοινωνιες, τριήρης.
Στο Μουσείο Ηρακλειδών, παρουσιάζονται μερικά από τα πλέον εμβληματικά επιτεύγματα του ερευνητικού πνεύματος των αρχαίων Ελλήνων.
Ενδεικτικά, στον πρώτο όροφο κανείς μπορεί να μάθει για τη δεινότητα των Μυκηναίων μηχανικών στα υδραυλικά έργα, όπως η αποξήρανση της Κωπαΐδας, η εκτροπή χειμάρρου στην Τίρυνθα, το οδικό δίκτυο και οι γέφυρες των Μυκηνών που είναι ακόμα σε χρήση, 3.500 χρόνια μετά την κατασκευή τους. Να δει τις εγκαταστάσεις υγιεινής στο Ακρωτήρι της Θήρας και τη χρήση του ξύλου στην οικοδομική τεχνική των Μινωιτών. Από εκεί, να περάσει στους αρχαϊκούς χρόνους και να θαυμάσει την μαθηματική και κατασκευαστική σοφία που με το Ευπαλίνειο όρυγμα, υδροδότησε τη Σάμο ή έκανε πλούσια την Κόρινθο με τη Δίολκο, για να φτάσει στους κλασικούς χρόνους και να θαυμάσει μια πρόταση για το πως ήταν και πως λειτουργούσε ένα εργοτάξιο στην κατασκευή του Παρθενώνα, να μελετήσει την ύπαρξη ή την απουσία πολεοδομικού σχεδίου στην ανάπτυξη πόλεων όπως η Αθήνα και ο Πειραιάς και να θαυμάσει τις πρώτες προσπάθειες κατασκευής μεγάλων υδατοδεξαμενών.
Στον δεύτερο όροφο, θα μάθει τον τρόπο λειτουργίας του μηχανισμού των Αντικυθήρων αλλά και όλη την ιστορία από την ανακάλυψη μέχρι την ανακατασκευή του, θα γνωρίσει αστρονομικά όργανα αλλά και μηχανές μέτρησης χρόνου και αποστάσεων, από την απλή κλεψύδρα μέχρι το πολυπλοκότερο υδραυλικό ωρολόγιο του Κτησίβιου. Το ενδιαφέρον των επισκεπτών θα κερδίσουν για μια ακόμη χρονιά, οι αυτόματες Πύλες του Ναού, η βαδίζουσα Θεραπαινίδα σε σχέδια των Ήρωνα και Φίλωνα αλλά και ο κερματοδέκτης, η αντλία του Κτησίβιου, η αιολόσφαιρα και μια παρουσίαση της τεχνολογίας του αρχαίου θεάτρου.