Βιβλία, Κατάλογοι, Χρήσιμα αρχεία
Κάνοντας κλίκ στις εικόνες της αριστερής στήλης, μπορείτε να δείτε ή να αποθηκεύετε τοπικά τα αντίστοιχα αρχεία.
Η ΑΛΙΣΑ ΣΕ ΣΤΑΥΡΟΔΡΟΜΙΑ - e-book για παιδιά 8 ε΄των και άνω
Η Ιστορία της Αλίσα, γράφτηκε από την Ίριδα Τζαχίλη και απέσπασε χρηματικό βραβειο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Συμβούλιο της Ευρώπης, σε διαγωνισμό στο πλαίσιο του εορτασμού των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2024. Η εμπνευσμένη εικονογράφηση, είναι έργο του συνεργάτη του Μουσείου, αρχαιολόγου και εικονογράφου Αλέξανδρου Τούρτα. Η Ιστορία της Αλίσα, εντάχθηκε στην έκθεση “Συναντήσεις στον Καμβά”, που φιλοξενήθηκε από την 1η Αυγούστου μέχρι το τέλος Νοεμβρίου 2024, στο Μουσείο Ηρακλειδών. Την έκθεση επιμελήθηκαν οι: Ίρις Τζαχίλη και Δήμητρα Ντούσκου. Η έκθεση, όπως και η έκδοση, είναι έργο συγχρηματοδοτούμενο από το Υπουργείο Πολιτισμού.
2004 - 2024 20 ΧΡΟΝΙΑ ΜΟΥΣΕΙΟ ΗΡΑΚΛΕΙΔΩΝ - Δηλώσεις για τα γενέθλιά μας
Το 2024, το Μουσείο Ηρακλειδών, συμπλήρωσε 20 χρόνια διαρκούς παρουσίας στα πολιτιστικά πράγματα της χώρας, έχοντας καταφέρει το όνομά του - και μαζί του και το όνομα της χώρας μας - να ακουστεί σε όλον τον κόσμο, με αφορμή τις εκθέσεις των συλλογών του ή/και των συλλογών των ιδρυτών του, Παύλου και Μπελίντας Φυρού.
Με αφορμή τα ιδιαίτερα αυτά γενέθλια, ζητήσαμε από συνεργάτες και μη, μια δήλωση σχετική με το γεγονός. Αποτελεί διαίτερη τιμή για το Μουσείο Ηρακλειδών κάθε δήλωση, κάθε απάντηση, κάθε γραμμή, κάθε λέξη που γράφτηκε από τόσους εξαιρετικούς ανθρώπους. Όλες οι δηλώσεις καταγράφηκαν σε ένα αρχείο, το οποίο μπορείτε να δείτε αυτή τη στιγμή ή να αποθηκεύσετε τοπικά, κάνοντας κλίκ στην εικόνα αριστερά.
CURATE - D, ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ
Ο παρών “Μεθοδολογικός Οδηγός” εκπονήθηκε στο πλαίσιο των εργασιών του έργου CURATE - D και αποτελεί πολύτιμο εργαλείο για την υλοποίηση των στόχων του, καθώς απεικονίζει την καινοτόμο μεθοδολογία για την κατανόηση της άνοιας, καθιστώντας τις δραστηριότητες και τις εμπειρίες πολιτισμού προσβάσιμες και δημιουργώντας κοινότητες φιλικές προς την άνοια μέσα σε ένα πολιτιστικό ίδρυμα.
Επιπλέον, παρουσιάζει τη βασική δομή των εκπαιδευτικών οδηγών σχετικά με την κατάρτιση των επαγγελματιών φροντιστών αμΑ και των επαγγελματιών στον τομέα του πολιτισμού, διερευνά την έννοια της μάθησης με βάση το παιχνίδι, συμπεριλαμβανομένων των βέλτιστων πρακτικών, και καθορίζει τις προδιαγραφές της μεθοδολογίας και της εργαλειοθήκης CURATE-D.
Η ανάπτυξη της μεθοδολογίας CURATE-D είναι αποτέλσμα της συνεργασίας των εταίρων με βάση τις ανάγκες των ομάδων-στόχων τους, τους στόχους του έργου και την τεχνογνωσία του καθενός. Η συνδημιουργία της μεθοδολογίας, επιτρέπει τον διακρατικό αντίκτυπο και την άμεση σύνδεση με τις ανάγκες των ομάδων-στόχων.
CURATE - D, ΟΔΗΓΟΣ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ ΤΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΩΝ ΙΔΡΥΜΑΤΩΝ
Το έργο CURATE-D στοχεύει στην ανάπτυξη μιας μεθοδολογίας βασισμένης σε παιχνίδια, μέσω της οποίας οι άνθρωποι που εργάζονται στον τομέα του πολιτισμού θα βελτιώσουν τις ικανότητές τους στη δημιουργία κοινοτήτων φιλικών προς την άνοια και προσβάσιμων πολιτιστικών εμπειριών, ενώ οι επαγγελματίες φροντιστές θα ενδυναμώσουν τις δεξιότητές τους στην υποστήριξη των ατόμων με άνοια σε τέτοιες δραστηριότητες.
Ο συγκεκριμένος εκπαιδευτικός οδηγός έχει δημιουργηθεί από το Μουσείο Ηρακλειδών και είναι ένας λεπτομερής οδηγός που μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως εκπαιδευτικό εργαλείο για το πολιτιστικό προσωπικό σε διάφορους τύπους μουσείων, χώρων τέχνης και πολιτιστικών οργανισμών, προκειμένου να δημιουργήσουν χώρους, εκθέσεις, εκδηλώσεις και να εμπνεύσουν ένα καινοτόμο όραμα που να είναι σύμφωνο με τις ανάγκες των ατόμων με άνοια και των φροντιστών τους.
ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΕΚΘΕΣΗΣ SALTY FIELDS - ΑΛΜΥΡΑ ΛΙΒΑΔΙΑ
Κατάλογος της διατομικής έκθεσης Salty fields των εικαστικών Αγγελικής Λόη και Δήμητρας Σκανδάλη, σε επιμέλεια της Νίνας Φραγκοπούλου, Δρ. Θαλάσσιας Βιολογίας και με τη συνεργασία του Μανόλη Καρτεράκη, Ιστορικού τέχνης. Δεκέμβριος 2019 - Μάρτιος 2020.
H έκθεση Salty fields (Αλμυρά λιβάδια) αναπτύσσει μία ιδιαίτερη προβληματική για τον κόσμο της θάλασσας, παρουσιάζοντας έργα σύγχρονης τέχνης (εγκαταστάσεις, κατασκευές, ζωγραφική και έργα μικτής τεχνικής) εμπνευσμένα από τα φύκια.
Σε μια από τις σπάνιες προσπάθειες σύμπραξης της τέχνης με την επιστήμη της θάλασσας για τη χώρα μας, η έκθεση Salty fields αντλεί έμπνευση από τη θαλάσσια βλάστηση και επιχειρεί μέσω της εικαστικής εμπειρίας την ανάπτυξη προβληματισμού για το θαλάσσιο περιβάλλον, στοχεύοντας στη συνειδητοποίηση και την προσωπική μας εμπλοκή, που παραμένει σταθερό ζητούμενο.
ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΕΚΘΕΣΗΣ OCEAN’S BREATH - Η ΑΝΑΣΑ ΤΟΥ ΩΚΕΑΝΟΥ
Κατάλογος της ομαδικής έκθεσης “Ocean’s Breath”/ “Η ανάσα του ωκεανού” από τον Νοέμβριο του 2023 έως και τον Φεβροάριο του 2024, σε επιμέλεια της Νίνας Φραγκοπούλου, Δρ. Θαλάσσιας Βιολογίας. Στην έκθεση συμμετείχαν οι καλλιτέχνες: Θεοδώρα Βασιλειάδου, Θαλασσινή Δούμα, Eveline Kolijn, Μαρία Κορομπίλη, Χρήστος Λαζαράκης, Γιάννης Λασηθιωτάκης, Αγγελική Λόη, Γιάννης Μακρίδης, Κωνσταντίνος Πάτσιος, Σπυριδούλα Πολίτη, Γιώργος Σταματάκης & Βιργινία Φιλιππούση.
Η έκθεση αντλεί έμπνευση από την τεράστια σημασία του ωκεανού για τον πλανήτη. Ο τίτλος της παραπέμπει στο οξυγόνο που μας προσφέρει ο ωκεανός καθώς μία στις δύο αναπνοές μας οφείλεται κυρίως στη φωτοσυνθετική δραστηριότητα του φυτοπλαγκτού. Στην έκθεση συμμετέχουν δώδεκα καλλιτέχνες και καλλιτέχνιδες που εμπνέονται από τον ωκεανό για να δημιουργήσουν σύγχρονα έργα ζωγραφικής, γλυπτικής, φωτογραφίας και βίντεο που θίγουν θέματα όπως το χρώμα του που αλλάζει με την επίδραση διαφόρων φυσικών και βιολογικών παραγόντων, το οξυγόνο που μας εξασφαλίζει, τη θαλάσσια βιοποικιλότητα, την υπεραλίευση, τη ρύπανση, την απειλή του από την κλιματική κρίση (λιώσιμο πάγων, οξίνιση) αλλά και την απέραντη ομορφιά και γαλήνη που μπορεί να μας προσφέρει.