Άνθρωπος και φύκη: μία επισκόπηση του σήμερα με προβολή στο μέλλον
Ο άνθρωπος πριν από 10.000 χρόνια εξημέρωσε τα φυτά και κατάφερε να επιβιώσει και να κυριαρχήσει στην χέρσο. Σήμερα που η χέρσος φαίνεται να υποστηρίζει οριακά τον ανθρώπινο πληθυσμό, στρεφόμαστε όλο και περισσότερο στον ωκεανό για λύσεις. Απαραίτητη προϋπόθεση όμως είναι η εξημέρωση των υδρόβιων φυτοσυνθετικών οργανισμών, δηλαδή των φυκών κατά κύριο λόγο. Η εφαρμοσμένη φυκολογία λοιπόν είναι το βήμα που γίνεται προς αυτήν την κατεύθυνση με απτά ήδη αποτελέσματα και μεγάλες προσδοκίες για το μέλλον.
Ήδη η εφαρμοσμένη φυκολογία όσον αφορά τις καλλιέργειες των μεγάλων φυκών (μακροφυκών) έχει ξεπεράσει τους 30 εκ. τόνους κατ’ έτος με κύρια προϊόντα το sushi και άλλα εδώδιμα καθώς και φυσικά συστατικά πανταχού παρόντα πλέον σε προϊόντα από τρόφιμα μέχρι οδοντόκρεμες και καλλυντικά.
Τα μικρά φύκη (μικροφύκη) παρουσιάζουν δυσκολίες στην καλλιέργειά ως μικροοργανισμοί με αποτέλεσμα την κατά πολύ μικρότερη ετήσια παραγωγή αλλά με χρήσεις εξαιρετικά ενδιαφέρουσες, από ζωντανή τροφή για τις υδατοκαλλιέργειες μέχρι υπερτροφές (Spirulina, Chlorella)καθώς και μία πλειάδα φυσικών συστατικών για λειτουργικά τρόφιμα, καλλυντικά κ.α. καθώς και διεργασίες για ανακύκλωση νερών και απορρύπανση καυσαερίων.
______________________________________________________
Dr. Ioannis Tzovenis, Researcher, Ecology & Systematics Lab, Biology Dept., University of Athens
Ο Δρ. Ι. Τζοβενής είναι βιολόγος (ΕΚΠΑ) ειδικός στις υδατοκαλλιέργειες (PhD Gent University, Belgium) με έμφαση και μακρά εμπειρία στην καλλιέργεια των φυκών. Δίδαξε μία δεκαετία στο Τμήμα Ιχθυοκομίας-Αλιείας του ΤΕΙ Ηπείρου φυκοκαλλιέργειες και ασχολήθηκε ερευνητικά με τα φύκη σε πάνω από 30 διαφορετικά ερευνητικά έργα μέχρι τώρα, τα περισσότερα σε συνεργασία με τον Τομέα Οικολογίας και Ταξινομικής του Βιολογικού Τμήματος του ΕΚΠΑ. Έχει περισσότερες από 30 δημοσιεύσεις σε επιστημονικά περιοδικά και βιβλία, και περισσότερες από 70 παρουσιάσεις σε επιστημονικά συνέδρια κτλ. Ο Δρ. Ι. Τζοβενής δραστηριοποιείται παράλληλα στον χώρο της βιομηχανίας ως ειδικός στην τεχνολογία της παραγωγής φυκών καθώς και στην παραγωγή φυσικών προϊόντων από φύκη. Συνεργάζεται με εταιρείες στην Ελλάδα και το εξωτερικό για την παραγωγή Spirulina, για την καλλιέργεια μακροφυκών, την παραγωγή φυτοπλαγκτού με φωτοβιοαντιδραστήρες στις ιχθυοκαλλιέργειες κ.α. Είναι μέλος του executive committee του ISAP (International Society of Applied Phycology) και μέλος του novel foods workshop της EABA (European Algae Biomass Association), διετέλεσε επί σειρά ετών γραμματέας της Ελληνικής Φυκολογικής Εταιρείας και υπήρξε ιδρυτικό μέλος της εταιρείας για την μελέτη και προστασία της Μεσογειακής Φώκιας ΜΟΜ.
info:
Πού; Ηρακλειδών 16
Πότε; Δευτέρα 9 Μαρτίου 2020
Ώρα; 19:00 - 20.30
Πόσο; 3,00 € για ενίσχυση των σκοπών του Μουσείου
Ποιοι; όλοι