Μύθοι, Αναχρονισμοί και Ψευδοεπιστήμες

Cristiano Banti (1824-1904) Galileo before the Inquisition, 1857

Cristiano Banti (1824-1904) Galileo before the Inquisition, 1857

Ήταν ο Γαλιλαίος και ο Τζορντάνο Μπρούνο μάρτυρες της επιστήμης; Ο Κοπέρνικος αντέγραψε τον Αρίσταρχο; Έπεσε το μήλο στο κεφάλι του Νεύτωνα; Η επιστήμη και η θρησκεία βρίσκονται σε αιώνια διαμάχη;

Οι μύθοι έχουν μια ιδιαίτερη αντοχή στον χρόνο. Επιβιώνουν σε διαφορετικούς τόπους και χρόνους. Ωστόσο, οι μύθοι δεν είναι αθώοι αλλά αποτυπώνουν ιδεολογικά αφηγήματα. Σε αυτή τη διάλεξη, θα γίνει αναφορά σε μερικούς από τους πιο διαδεδομένους μύθους στην ιστορία των επιστημών. Θα δούμε το πλαίσιο εντός του οποίου συγκροτήθηκαν, για ποιους λόγους και γιατί συνεχίζουν να αναπαράγονται στον δημόσιο χώρο. Επίσης, θα αναφερθούμε στο πρόβλημα του αναχρονισμού και πώς συνδέεται τόσο με τη διαιώνιση των μύθων όσο και με τη συστηματική καλλιέργεια των ψευδοεπιστημών στο παρόν.

Κάποια ερωτήματα που θα εξετάσουμε περιφερειακά είναι τα εξής:

  • Πώς μπορούμε να αντιληφθούμε τον ψευδοεπιστημονικό λόγο;

  • Τι είδους κριτήρια μπορούμε να καλλιεργήσουμε;

  • Ποια είναι η σχέση ιδεολογίας και ψευδοεπιστημών;

  • Μήπως η στερεοτυπική ανάγνωση των επιστημών, η οποία αναπαράγεται από μύθους και αναχρονισμούς, περισσότερο ενθαρρύνει παρά αποτελεί άμυνα απέναντι στις ψευδοεπιστήμες;

Μετά την ομιλία, θα ακολουθήσει επίσκεψη σε επιλεγμένα εκθέματα του Μουσείου και συζήτηση σχετική με τη θεματική της διάλεξης.

Εισηγητής: Δημήτρης Πετάκος, Δρ. Ιστορίας των Επιστημών (Διδάσκων και ακαδημαϊκός υπότροφος στο Τμήμα «Ιστορία και Φιλοσοφία της Επιστήμης», ΕΚΠΑ)

info:

Πού; Ηρακλειδών 16
Πότε; Πέμπτη 12 Μαρτίου 2020_
Ώρα; 19:00 - 21.00
Πόσο; 3,00 € για ενίσχυση των σκοπών του Μουσείου
Ποιοι; όλοι