AIA EXHIBITION-West of Acropolis-1200x623_Tweeter ENG_1.jpg
 

Δυτικά της Ακρόπολης

Μια έκθεση σχεδιασμένη από το Μουσείο των Ηρακλειδών

αποκλειστικά για το Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών

13 Ιανουαρίου – 22 Νοεμβρίου 2020

Ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών και το Μουσείο Ηρακλειδών παρουσιάζουν την έκθεση «Δυτικά της Ακρόπολης». Πρόκειται για μια προσπάθεια να αναδειχθεί ως προορισμός η περιοχή των λόφων δυτικά της Ακρόπολης, οι οποίοι διαδραμάτισαν κρίσιμο ρόλο στην ιστορία της πόλης και στη διαμόρφωση του σημερινού χαρακτήρα της.

Μέσα από λίγες εικόνες και με οδηγό τη γλώσσα μας, η οποία δημιούργησε λέξεις με οικουμενική σημασία, ο επισκέπτης καλείται να αναζητήσει πληροφορίες ή παροτρύνεται να περπατήσει σε μέρη που το όνομά τους είναι ιστορία: Άρειος Πάγος, Πνύκα, Λόφος των Μουσών, Κοίλη Οδός, Αστεροσκοπείο, Πετράλωνα, Θησείο, Ναός του Ηφαίστου. Διαδρομές εκτός πεπατημένης, ταξίδια στο χώρο και το χρόνο με το βάρος δεκάδων αιώνων.

Η περιοχή δυτικά της Ακρόπολης είναι ο ιδανικός τόπος ώστε να μυηθεί ο επισκέπτης της πόλης στη διαχρονική ιστορία της, από την μακρινή ως την κλασική αρχαιότητα κι από εκεί μέχρι τα πρώτα χρόνια της νεαρής πρωτεύουσας του νεοσύστατου κράτους έως και σήμερα. Μια «διαδρομή» σαν ένα καλειδοσκόπιο που καταλήγει στο ρολόι – ξυπνητήρι του Πλάτωνα να σημαίνει τα σημαντικά που ισορροπεί επιδέξια ανάμεσα στην τεχνολογία και τον πολιτισμό και συνδέει το ένδοξο παρελθόν με το ελπιδοφόρο μέλλον του τόπου.

Την έκθεση «Δυτικά της Αθήνας» επιμελήθηκαν οι Πωλ και Μπελίντα Φυρός, ιδρυτές του Μουσείου, την οργάνωση και το Συντονισμό για το Μουσείο Ηρακλειδών είχε η Ελένη Νομικού, Γενική Διευθύντρια του ΜΗ, τον σχεδιασμό των γραφιστικών είχαν η Αλεξάνδρα Παπαδημούλη και ο Γιάννης Νάκας, ενώ το βίντεο επιμελήθηκε ο Παντελής Μήτσιου, σε υλικό του Γιώργου Καψάλη. Την οργάνωση και το συντονισμό για το Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών ανέλαβε η Χαρά - Ελένη Μητσοτάκη, Τομεάρχης Δημοσίων Σχέσεων & Πολιτισμού.

Η έκθεση παρουσιάζεται στον εκθεσιακό χώρο «Τέχνη & Πολιτισμός», Επίπεδο Αφίξεων – Είσοδος 1, με ελεύθερη πρόσβαση σε 24ωρη βάση, από 13 Ιανουαρίου έως 22 Νοεμβρίου 2020.

acropolis.jpg
 
greekmap.jpg

Γιατι;

Η Διαδρομή από το Μουσείο της Ακρόπολης μέχρι την Αρχαία Αγορά είναι ίσως η ομορφότερη πεζοπορική διαδρομή στο κέντρο της Αθήνας. Αρχαιογνωστική, φυσιολατρική, ιστορική. Σε κάθε της μέτρο ακούς την ανάσα της ιστορίας από τα βάθη των αιώνων μέχρι και σήμερα.

 
αρεοπαγοσ.jpg

ΑΡΕΙΟΣ ΠΑΓΟΣ - ΝΑΟΣ ΤΟΥ ΗΦΑΙΣΤΟΥ

Λίγο πριν η Διονυσίου Αρεοπαγίτου εκβάλει στην Αποστόλου Παύλου, ένα όμορφο πλακόστρωτο, κληρονομία και αυτό του μεγάλου Δημήτρη Πικιώνη, ανεβαίνει δεξιά προς τον ιερό βράχο. Διακόσια πενήντα περίπου μέτρα πιο πάνω, ο επισκέπτης βρίκσεται μπροστά σε έναν βράχο, που αν τον ανέβει, θα βρεθεί αντιμέτωπος με μια υπέροχη θέα της Αθήνας.

 
koele.jpg

ΔΙΑ ΚΟΙΛΗΣ ΟΔΟΣ

Στο τέρμα της προέκτασης της Διονυσίου Αρεοπαγίτου, εκατέρωθεν της χαράδρας που σχηματίζουν οι λόφοι των Μουσών και της Πνύκας, εκτεινόταν κατά την κλασική αρχαιότητα ο Δήμος Κοίλης. Ακριβώς την ίδια χαράδρα, διέτρεχε οδός, τα ίχνη της οποίας καθώς και των κατασκευών εκατέρωθεν αυτής, είναι και σήμερα ορατά.

 
bc9e7cf0bcfd52f7a51921aac508bee0.jpg

ΠΝΥΚΑ

Ακολουθώντας τη διαδρομή προς βορράν από το σημείο όπου κάποιος έχει πανοραμική θέα της οδού Κοίλης, φτάνει σε ένα πλάτωμα, ανατολικά του δρόμου, με θέα προς τον Ιερό Βράχο της Ακροπόλεως. Πρόκιετια για την Πνύκα.

 
018_GEO6228 copy.jpg

ΤΟ ΞΥΠΝΗΤΉΡΙ ΤΟΥ ΠΛΑΤΩΝΑ

Το ωρολόγιο έχει τη μορφή μεγάλης κλεψύδρας. Αποτελείται από δύο κατακόρυφως τοποθετημένα δοχεία και μια κοίλη βάση, η οποία συνδέεται με το υπερκείμενο δοχείο με υδραυλικό σιφόνι. Όλα τα εξαρτήματα είναι μεταλλικά, μάλλον ορειχάλκινα, κατασκευασμένα σε σε τόρνο.