Ο ΧΡΟΝΟΣ ΚΑΙ Η ΜΕΤΡΗΣΗ ΤΟΥ
Στόχος του προγράμματος είναι να αντιληφθούν τα παιδιά την έννοια του χρόνου σαν φυσικό μέγεθος, να εγερθούν και εν μέρει να απαντηθούν ερωτήματα όπως “πώς” και “γιατί” και ίσως να δοθούν οι αφορμές για αφύπνιση του ερευνητικού πνεύματος.
Στο πρώτο μέρος, οι μαθητές ξεναγούνται στην έκθεση “ΕΥΡΗΚΑ, Επιστήμη, Τέχνη και Τεχνολογία των Αρχαίων Ελλήνων” με έμφαση σε επιλεγμένα εκθέματα που σχετίζονται με την μέτρηση του χρόνου και των αποστάσεων (κλεψύδρα, οδόμετρο του Ήρωνα, ηλιακό ωρολόγιο κ.ά) και ανακαλύπτουν τη διαδρομή της εξέλιξης της γνώσης και άρα της επιστήμης δια μέσου των αιώνων. Γνωρίζουν τα υλικά, μαθαίνουν τους περιορισμούς εξ αιτίας του εξοπλισμού, μπαίνουν στο πνεύμα της εποχής.
Στο δεύτερο μέρος οι μαθητές θα έχουν την ευκαιρία να επεξεργαστούν πηγές που αφορούν την μελέτη και την αντίληψη της έννοιας του χρόνου σε διαφορετικά πολιτισμικά περιβάλλοντα: φυλές Ινδιάνων, Αρχαία Ελλάδα, μεσαιωνικές πόλεις, προ βιομηχανικές και ύστερες βιομηχανικές κοινωνίες.
Μέσα από αυτή τη διαδικασία θα μπορέσουν να διαπιστώσουν ότι έννοιες που φαντάζουν δεδομένες αυτήν την περίοδο αποτελούν προϊόντα μιας μακράς γνωσιακής κοινωνικής και ιστορικής πορείας.
Επιπλέον, θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν την Φυσική γύρω από την μέτρηση του χρόνου μέσω της μελέτης της λειτουργίας των μηχανισμών που παρουσιάστηκαν αλλά και μέσω των σύγχρονων μεθόδων μέτρησης του χρόνου όπως των ατομικών ρολογιών.
Το πρόγραμμα απευθύνεται σε μαθητές των δύο τελευταίων τάξεων του Δημοτικο΄ύ, όλων των τάξεων του Γυμνασίου και της Α’ Λυκείου. Το περιεχόμενο προσαρμόζεται ανάλογα με την εκπαιδευτική βαθμίδα των μαθητών και το αναλυτικό πρόγραμμα σπουδών της κάθε βαθμίδας.
Σχεδιασμός, υλοποίηση: Ελένη Αλεξίου, Φυσικός, MSc επί πτυχίω της Διδακτικής και Δημόσιας Κατανόησης των Φυσικών Επιστημών και των Ψηφιακών Τεχνολογιών (ΕΚΠΑ)
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Περίοδος Εκπαιδευτικού Προγράμματος
Σεπτέμβριος 2024-Ιούνιος 2025
Ημέρες: Δευτέρα-Παρασκευή
Ώρες: 9:30-11:00 & 11:15-12:45*
* Για επισκέψεις σχολικών ομάδων σε άλλες ημέρες-ώρες, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας.
Τόπος διεξαγωγής:
Ηρακλειδών 16, Θησείο
Κόστος: 5 € ανά μαθητή
Ελάχιστος αριθμός, 20 μαθητές ανά τμήμα.
Απαραίτητη η τηλεφωνική προκράτηση.
Πληροφορίες - Κρατήσεις*: Ελευθερία Παπαγιάννη, υπεύθυνη εκπαιδευτικών προγραμμάτων. Τ: 210 34 61 981 Δευτέρα - Παρασκευή, 9:00-17:00Ε: epapagianni@herakleidon.org
* Εφόσον υπάρχει διαθεσιμότητα, το σχολείο θα λάβει επιβεβαιωτική απάντηση από το μουσείο.