ADOLF LUTHER (1912-1990) - Η ΓΟΗΤΕΙΑ ΤΟΥ ΦΩΤΟΣ. 10 Μαϊου - 9 Σεπτεμβρίου 2007
Το Μουσείο Ηρακλειδών σε συνεργασία με το Ίδρυμα Adolf Luther στο Κρέφελντ της Γερμανίας, εγκαινίασε για πρώτη φορά στην Ελλάδα, μεγάλη αναδρομική έκθεση-αφιέρωμα στον διεθνώς αναγνωρισμένο Γερμανό καλλιτέχνη Adolf Luther (1912-1990, Krefeld).
Η έκθεση παρουσίασε περίπου60 έργατου, όπως φωτοαντικείμενα, πίνακες ζωγραφικής, σχέδια, φωτογραφίες κ.ά. Ένα από τα διασημότερα οπτικά θεάματα του Luther, το «Suspended Lenses» (1976) παρουσιάστηκε στην εσωτερική αυλή, ενώ προβλήθηκε η διαδρομή του αυτοδίδακτου καλλιτέχνη από το 1942 έως το 1990, από τις πρώτες ακουαρέλες του μέχρι τους «τοίχους φωτός».
Adolf Luther(1912-1990)
Ο Adolf Luther ανήκει στους ριζοσπαστικούς αντιπροσώπους των καλλιτεχνών που ασχολήθηκαν τη δεκαετία του ΄60 με το φως. Για τον Luther το φως αποτελούσε μια πραγματικότητα γεμάτη μεγαλείο. Προϋπέθετε την ύπαρξη μιας άυλης, αόρατης υπόστασης του φωτός, την οποία έβλεπε σαν αντίθετο πόλο προς τον υλικό κόσμο. Το 1962 φιλοτεχνεί τα πρώτα «φωτοαντικείμενα». Τα αντικείμενα αυτά αποτελούνται από θραύσματα γυαλιού τα οποία δεσμεύουν το φως που διαπερνά τον χώρο και το αφήνουν να διαφύγει στη συνέχεια από τα σημεία θραύσης. Από τα μέσα της δεκαετίας του ΄60, τη λειτουργία της οπτικοποίησης του φωτός στο χώρο αναλαμβάνουν οπτικά υλικά υψηλής ποιότητας, όπως φακοί γυαλιών, πρίσματα, κοίλα και κυρτά κάτοπτρα. Στις δεκαετίες του ΄70 και ΄80 ο Luther μεταφέρει το καλλιτεχνικό του όραμα σε αρχιτεκτονικές κατασκευές. Ο Adolf Luther δεν αντιλαμβάνεται την ενσωμάτωση του φωτός στην αρχιτεκτονική τέχνη σαν εξωραϊσμό μιας αμφισβητούμενης αρχιτεκτονικής πραγματικότητας, αλλά, με την ενσωμάτωση αυτή, αποσκοπεί στην τελειοποίησή της. Η αρχιτεκτονική, που από τη φύση της έχει στατικό χαρακτήρα, χρειάζεται να συμπληρωθεί με ένα στοιχείο κίνησης για να συμβαδίζει με μια συνεχώς μεταβαλλόμενη πραγματικότητα. Οι «τοίχοι φωτός» και τα «φωτοαντικείμενά» του βρίσκονται σε πολλά δημόσια κτίρια της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, όπως στο ανάκτορο Nordkirchen στο Μύνστερ, στην πρώην καγκελαρία στη Βόννη, στην Αίθουσα Ήχου του Düsseldorf, σε ταμιευτήρια και τράπεζες στις πόλεις Wuppertal, Düsseldorf, Krefeld αλλά και στο Ινστιτούτο Goethe στη Ρώμη κ.α. Το 1979 το κρατίδιο της Nordrhein-Westfalen της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας απονέμει στον Luther τον τίτλο του επίτιμου καθηγητή. Για την καλλιτεχνική του δημιουργία τιμάται το 1982 με το Μετάλλιο Thorn-Prikker του Δήμου Krefeld. Το 1989 τιμάται με το παράσημο Verdienstorden του κρατιδίου της Nordrhein-Westfalen. Το ίδιο έτος ιδρύει το Ίδρυμα «Adolf Luther» στο Krefeld. Με δεδομένη τη συλλογή του και τα δικά του έργα που δωρίζει στο ίδρυμα, θέτει σαν στόχο του ιδρύματος την έρευνα, εξέλιξη και προώθηση της συγκεκριμένης τέχνης, από τις αρχές της δεκαετίας του πενήντα.
Με την ευκαιρία της έκθεσης του Adolf Luther, το μουσείο προχώρησε στην έκδοσηκαταλόγουσε δυο γλώσσες (Ελληνικά-Αγγλικά) ο οποίος διατίθεται στο Πωλητήριο.