Από την naftemporiki.gr
Στο Μουσείο των Ηρακλειδών, παρουσία πλήθους κόσμου, πρέσβεων και μελών διπλωματικών αποστολών, εκπροσώπων των Υπουργείων Πολιτισμού και Παιδείας, κομμάτων, ακαδημαϊκών, μελών της πανεπιστημιακής κοινότητας και των μέσων ενημέρωσης, έγιναν τα εγκαίνια της έκθεσης «ΕΥΡΗΚΑ – Επιστήμη, Τέχνη και Τεχνολογία των Αρχαίων Ελλήνων». Στο σύντομο χαιρετισμό του, ο ιδρυτής και Πρόεδρος του Δ.Σ. του Μουσείου, κ. Παύλος Φυρός, τόνισε «Τα πρώτα Μουσεία, αποτελούσαν συνέχεια ατομικών συλλογών, πολλών σε αριθμό περίεργων και σπάνιων αντικειμένων, που παρατάσσονταν το ένα δίπλα στο άλλο και είχαν σκοπό κυρίως να εντυπωσιάσουν τον επισκέπτη. Πέρασε καιρός από τότε και τα πράγματα έχουν αλλάξει. Τα Μουσεία πλέον δεν στοχεύουν στον εντυπωσιασμό αλλά στη αποτελεσματική διάδοση γνώσης και πληροφορίας. Εστιάζουν στο περιεχόμενο, στην ιστορία που συνοδεύει τα εκθέματα, στον εκπαιδευτικό τους ρόλο», για να συνεχίσει αμέσως μετά: «Την εποχή που φιλοξενούσαμε τέχνη σε αυτό το χώρο, το κύριο μέλημά μας ήταν η αυθεντικότητα των έργων που εκθέταμε. Στην παρούσα έκθεση, η αυθεντικότητα ταυτίζεται με την τεκμηρίωση. Τα ομοιώματα που θα δείτε σήμερα εδώ, είναι αντικείμενα που έχουν ελεγχθεί, μελετηθεί, κατασκευαστεί, επανελεγχθεί από τους καλύτερους στον τομέα τους. Οι παραπομπές σε πηγές είναι συνεχείς, έτσι όπως οφείλει μια έκθεση που ακουμπά στην επιστήμη να κάνει. Την τεκμηρίωση που επιδιώξαμε, τη σιγουριά της γνώσης που βρίσκεται πίσω από κάθε έκθεμα, μας την εξασφάλισε η συνεργασία μας με την Εταιρεία Διερεύνησης Αρχαιοελληνικής και Βυζαντινής Τεχνολογίας, της ΕΔΑΒυΤ».
Απευθυνόμενος στο κοινό που είχε πλημμυρίσει τις αίθουσες του κτηρίου επί της οδού Ηρακλειδών, ο καθηγητής του ΕΜΠ, ακαδημαϊκός Μανόλης Κορρές, έκανε μια ανασκόπηση της ευτυχούς συγκυρίας που οδήγησε στην κατασκευή της βαδίζουσας Θεραπαινίδας και στη συνεργασία του με τον καθηγητή Θεοδόση Τάσιο, την καθηγήτρια Κλαίρη Παλυβού και τη διευθύντρια του Μουσείου κ. Νομικού, καθώς και στον πλούτο των νέων γνωριμιών με αξιόλογους ανθρώπους, που του πρόσφερε η δημιουργία της Θεραπαινίδας.
Περιγράφοντας το εξαιρετικό δημιούργημά του, είπε: «Το Νοέμβριο του 2016, ο καθηγητής Θεοδόσιος Τάσιος, όντας ήδη εξοικειωμένος με το αντικείμενο, ζήτησε τη συμβολή μου σε μια βελτιωμένη επανέκδοση.
Είπε επίσης ότι θα ήταν καλό να μπορεί η Θεραπαινίς να μετακινείται αυτομάτως με έναν τρόπο που περιγράφεται από τον Ήρωνα Αλεξανδρέα. Έτσι, ο σχεδιασμός περιέλαβε και αυτό. Δηλαδή κρυφούς τροχούς, τροχαλίες, αντίβαρα, ασφαλιστικούς μηχανισμούς, μοχλούς χειρισμού και ένα δοχείο σπόρων, των οποίων η βραδεία ροή ελέγχει την επιτάχυνση. Πλέον αυτών, χάρις σε ένα σύστημα εκκέντρων και βάκτρων τα κάτω άκρα εκτελούν κινήσεις βάδισης».
Τον κύκλο των ομιλιών έκλεισε ο πρόεδρος της Εταιρείας Διερεύνησης Αρχαιοελληνικής και Βυζαντινής Τεχνολογίας (ΕΔΑΒυΤ), ομότιμος καθηγητής Θεοδόσης Τάσιος, ο οποίος με το μεστό και ζωντανό λόγο του, καθήλωσε για μια ακόμη φορά το κοινό. Εξάλλου, είναι δικό του παιδί και έργο ζωής η ΕΥΡΗΚΑ. «Είναι συνειδητή επιλογή μας η τμηματική, κατά ενότητες, παρουσίαση της έκθεσης. Είναι ευκαιρία κανείς να εμβαθύνει στα αντικείμενα, να περιγράψει τα αίτια που οδήγησαν στην εφεύρεσή τους, να αναζητήσει και να αναδείξει τις επιπτώσεις που είχαν αυτά στην εξέλιξη της επιστήμης» για να καταλήξει λέγοντας «δικαίως αναμένεται ότι όπως και στη σημερινή εποχή έτσι και τότε, το μέτωπο της τεχνολογικής έρευνας χρηματοδοτούνταν και συνέβαλλε στην ανάπτυξη της στρατιωτικής τεχνολογίας. Στην έκθεση αυτή, οι επισκέπτες μπορούν να αντιληφθούν την πραγματική ισχύ της τριήρους, την αξία της κινούμενης πολιορκητικής μηχανής, το μηχανισμό βολής βέλους από ισχυρούς καταπέλτες, τα πλεονεκτήματα που προσέφεραν οι τηλεπικοινωνίες».
Αμέσως μετά το πέρας των ομιλιών, ο Θεοδόσης Τάσιος και η ομότιμη καθηγήτρια αρχιτεκτονικής του ΑΠΘ, γραμματέας της ΕΔΑΒυΤ κ. Κλαίρη Παλυβού, ξενάγησαν τους προσκεκλημένους στα Αυτόματα των ελληνιστικών χρόνων, ο Μανόλης Κορρές με τον Σπύρο Οικονομόπουλο παρουσίασαν τη βαδίζουσα Θεραπαινίδα και ο καθηγητής φυσικής διαστήματος του ΕΚΠΑ Ξενοφών Μουσάς, εισήγαγε το κοινό στα μυστικά του Μηχανισμού των Αντικυθήρων. Παράλληλα, στο κτήριο της Αποστόλου Παύλου, το μέλος του ΔΣ της ΕΔΑΒυΤ, Μηχανολόγος Μηχανικός και συγγραφέας - ερευνητής Κωνσταντίνος Γιαννακός και η επιμελήτρια της έκθεσης, αρχιτέκτονας με ειδίκευση στην προστασία αρχαιολογικών χώρων και μνημείων, κ. Φωτεινή Μπέλλιου, ξενάγησαν το κοινό στην Τεχνολογία Πολέμου. Στις ξεναγήσεις συνέβαλε και ο δημιουργός της εντυπωσιακής πανοπλίας καθώς και άλλων εκθεμάτων κ. Δημήτριος Κατσίκης.
Η βραδιά έκλεισε με δεξίωση στην αυλή του Μουσείου.
«ΕΥΡΗΚΑ: Επιστήμη, Τέχνη και Τεχνολογία των Αρχαίων Ελλήνων»
«Αυτόματα - Μηχανισμός Αντικυθήρων» Ηρακλειδών 16
«Τεχνολογία Πολέμου στην Αρχαία Ελλάδα» Απ. Παύλου 37
Θησείο
T: 210 34 61 981 & 211 01 26 486
E: info@herakleidon.org
Ωραριο λειτουργιας Τετάρτη έως Κυριακή 10:00-18:00
https://herakleidon.org
https://ancientgreektechnology.gr