Μια μεγάλη τιμή για το Μουσείο Ηρακλειδών

Είναι ιδιαίτερη τιμή για εμάς, στο Μουσείο των Ηρακλειδών, να συνεισφέρουμε σ’ ένα σπουδαίο έργο, το οποίο ανατέθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην UNESCO Chair on Digital Cultural Heritage. Στην ομάδα της UNESCO, από ελληνικής πλευράς, συμμετέχουν το Τεχνικό Επιμελητήριο, το Νομισματικό Μουσείο, το Ναυτικό Μουσείο και το Μουσείο Ηρακλειδών.

Πρόκειται για το έργο: “Study on quality in 3D digitisation of tangible cultural heritage: mapping parameters, formats, standards, benchmarks, methodologies, and guidelines - Μελέτη ποιότητας στην τρισδιάστατη ψηφιοποίηση της απτής πολιτιστικής κληρονομιάς: παράμετροι χαρτογράφησης, μορφές, πρότυπα, σημεία αναφοράς, μεθοδολογίες και κατευθυντήριες γραμμές”, το οποίο προκηρύχθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον Απρίλιο του 2020.

3d.jpg

Σκοπός του έργου είναι η εκπόνηση μελέτης για την χαρτογράφηση των παραμέτρων, μορφών, προτύπων, σημείων αναφοράς, μεθοδολογιών και κατευθυντήριων γραμμών, που σχετίζονται με την τρισδιάστατη ψηφιοποίηση της απτής πολιτιστικής κληρονομιάς, και για όλους τους πιθανούς διαφορετικούς σκοπούς ή χρήσεις, π.χ. διατήρηση, αποκατάσταση, αναπαραγωγή, έρευνα και οπτικοποίηση γενικού σκοπού, ανά τύπο απτής πολιτιστικής κληρονομιάς, δηλαδή ακίνητη ή κινητή, και κατά βαθμό πολυπλοκότητας της απτής πολιτιστικής κληρονομιάς, π.χ. χαμηλή, μεσαία, υψηλή και πολύ υψηλή.

Τα αποτελέσματα αναμένεται να αποτελέσουν σημαντικό εργαλείο στα χέρια όσων σχεδιάζουν εθνικές και ευρωπαϊκές πολιτικές στο χώρο της μελέτης ή της αποκατάστασης ή διατήρησης μνημείων προς όφελος του τελικού χρήστη, που δεν είναι άλλος από τους πολίτες.

ml.jpg

Το Μουσείο των Ηρακλειδών, τα τελευταία χρόνια, έχει αποδείξει εμπράκτως το ενδιαφέρον του για τις εξελίξεις στον τομέα της ενσωμάτωσης νέων τεχνολογιών στο χώρο του πολιτισμού. Ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη η δημιουργία ενός λογισμικού για την ψηφιακή ξενάγηση, το οποίο χρηματοδοτείται από το Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία (ΕΠΑνΕΚ) με κύριο ανάδοχο το Πανεπιστήμιο Πατρών και εταίρους, το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας, την εταιρεία Διάδραση και το Μουσείο Ηρακλειδών.

Το πρόγραμμα, με τίτλο MuseLearn, έχει στόχο την μοντελοποίηση ομάδων επισκεπτών σε μουσεία μέσω τεχνητής όρασης και μηχανικής μάθησης για την παροχή στοχευμένου εκπαιδευτικού περιεχομένου και παιχνιδιών επαυξημένης πραγματικότητας και βρίσκεται σε στάδιο ολοκλήρωσης.

Παράλληλα, σε συνεργασία με το Digital Lab του Δήμου Αθηναίων, είχε ξεκινήσει την πιλοτική δημιουργία διαδραστικού ψηφιακού περιεχομένου, το οποίο φιλοδοξούσε να μετατρέψει την επίσκεψη σε ένα μουσείο σε μια απτή βιωματική εμπειρία.

Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι, σε συνεργασία με την Argo Navis Engineers, έχει δημιουργηθεί τρισδιάστατο ψηφιακό περιεχόμενο και για τα δύο κτίρια του Μουσείου, με το ένα από αυτά μάλιστα να είναι διαθέσιμο δωρεάν και οnline στο κοινό μας.

Τέλος, το Μουσείο, στο πλαίσιο ενός αρκετά φιλόδοξου σχεδίου, ετοιμάζεται να αναθέσει μελέτη ψηφιοποίησης των συλλογών του και δημιουργίας ενός μόνιμου ψηφιακού εκθετηρίου, ενός δηλαδή άυλου μουσείου, που θα ενσωματώνει πληθώρα καινοτομιών. Η μελέτη αυτή θα αποτελέσει εργαλείο για την αναζήτηση χρηματοδότησης.

‘Όλα τα παραπάνω, αποδεικνύουν ότι η ενασχόληση και η μελέτη της αρχαίας τεχνολογίας, για εμάς στο Μουσείο Ηρακλειδών, έχει στόχο να συνδέσει το παρελθόν με το παρόν, στην πορεία μας προς το μέλλον. Υπ’ αυτή την έννοια, το μουσείο από μόνο του είναι ένα παράδειγμα για τους μαθητές μας, το ερευνητικό πνεύμα των οποίων επιχειρούμε να αφυπνίσουμε.