Η παρουσίαση του λευκώματος "Κούβα" του Θανάση Μπίρλη

Από αριστερά, οι κ. Σ. Θεοδωράκης, Π. Χρηστίδης, Π. Γερουλάνος, Α. Μπίρλης, Π. Πασπαλιάρης

Το Μουσείο Ηρακλειδών στηρίζει έμπρακτα το έργο των καλλιτεχνών που έχουν εκθέσει στο χώρο του. Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται η χορηγία επικοινωνίας του φωτογραφικού λευκώματος “Κούβα” του εικαστικού και επιχειρηματία Αθανάσιου Μπίρλη, την έκθεση φωτογραφίας με τίτλο “Αόρατη Πόλη” του οποίου είχε φιλοξενήσει στο παρελθόν.

Κατά την παρουσίαση του βιβλίου, στο Roof Garden OLYMPIAS, την Τετάρτη 22 Ιουνίου, στις 19:30 διαβάστηκε ο παρακάτω χαιρετισμός της Γενικής Διευθύντριας του Μουσείου, κυρίας Ελένη Νομικού.

Καλησπέρα σε όλους.

Η πρώτη μας επαφή με το έργο του Θανάση Μπίρλη, και αναφέρομαι στο καλλιτεχνικό κομμάτι των δραστηριοτήτων του, για το επιχειρηματικό, το συνδικαλιστικό ή το πολιτικό είναι άλλοι οι πλέον κατάλληλοι να μιλήσουν, η πρώτη μας λοιπόν επαφή ήταν όταν μας πρότεινε να φιλοξενήσουμε μια έκθεση φωτογραφίας με σαφές και ελκυστικό για το μουσείο περιεχόμενο.

Δεν θυμάμαι ποιανού ιδέα ήταν ο τίτλος, πάντως ακούστηκε στις πρώτες μας συναντήσεις, σχεδόν φυσιολογικά στη ροή του λόγου, και υιοθετήθηκε αυτόματα από όλους, κι έτσι προέκυψε η «Αόρατη Πόλη», η οποία περιελάβανε κάδρα κυρίως κτισμάτων που είναι «εκεί» αλλά ελάχιστοι βλέπουν πραγματικά, παρατηρούν, εστιάζουν σε λεπτομέρειες.

Σπίτια σε κακή ή καλύτερη κατάσταση, ερειπιώνες που έχουν σχεδόν καταληφθεί από την αστική χλωρίδα, αρχιτεκτονικά στοιχεία ή μέλη με έντονη την πατίνα του χρόνου και εντονότερη τη γοητεία της φθοράς που έρχεται με το πέρασμα των εποχών και όχι ως αποτέλεσμα βανδαλισμών.

Ήταν το γεγονός ότι και το ίδιο το μουσείο στεγάζεται σε δύο ανακαινισμένα νεοκλασικά, συν το ότι δόθηκε μια δεύτερη ευκαιρία σε σπίτια που θα μπορούσαν να είναι σελίδες στο φωτορεπορτάζ του Θανάση - που μας έκανε θετικούς στο αίτημα. Και φυσικά, η έκθεση στέφθηκε από απόλυτη επιτυχία.

Από τότε, ο Θανάσης έγινε στενός φίλος του Μουσείου, κυριολεκτικά μπορώ να πω, αφού είναι από τα ιδρυτικά μέλη του Συλλόγου Φίλων του Μουσείου Ηρακλειδών και, από τότε, παρακολουθούμε στενά τις εικαστικές του δραστηριότητες, ειδικά εκείνες με περιβαλλοντικό και τεχνολογικό αποτύπωμα, αφού αμφότερα ακουμπούν στο χαρακτήρα, το σκοπό και τους στόχους μας.

Είναι τα παραπάνω που μας έκαναν να πούμε «ναι» όταν μας ζήτησε να στηρίξουμε την έκδοση του παρόντος φωτογραφικού λευκώματος που αφορά την Κούβα, όπως προέκυψε από τις ταξιδιωτικές εμπειρίες του φωτογράφου.

Αυτό που προσωπικά με εντυπωσίασε, ξεφυλλίζοντας από την πρώτη στιγμή το καλαίσθητο λεύκωμα, είναι η ίδια γοητεία της φθοράς που είχα αισθανθεί όταν στήναμε την έκθεση «Αόρατη Πόλη», μόνο που όσο βυθιζόμουν στις σελίδες του λευκώματος, διαπίστωνα την ουσιώδη διαφορά με τις εικόνες των τραυματισμένων από το χρόνο κτιρίων της Αθήνας: στην Κούβα, η φθορά είναι η καθημερινότητα, είναι το παρόν. Η Κούβα είναι σαν ένα ανοιχτό ζωντανό μουσείο, που προσπαθεί ανεπιτήδευτα να κρατήσει την εικόνα του παρελθόντος, επειδή δεν έχει άλλη επιλογή ή επειδή η άλλη επιλογή είναι ένα δύσκολο σήμερα.

Ο Θανάσης, καταφέρνει να αιχμαλωτίσει τόσο τη γοητεία της φθοράς, όσο και τη ζωντάνια των πόλεων, την πολύχρωμη καθημερινότητα των ανθρώπων, το γέλιο και το τραγούδι τους. Μπορείς σχεδόν να ακούσεις τις φωνές, τις μουσικές, να μυρίσεις τα αρώματα, να γευτείς τα μπαχαρικά, να ακούσεις τον σκληρό ήχο των παλιών, πολλάκις ανακατασκευασμένων ή επιδιορθωμένων με πατέντες (άραγε, που βρίσκουν ανταλλακτικά;), μηχανών των θηριωδών στην όψη αμερικάνικων αυτοκινήτων της δεκαετίας του ’50.

Ο Θανάσης με το φακό του, αγγίζει τρυφερά νεανικές αυταπάτες, παραθέτει εικόνες χωρίς να καθοδηγεί ή να εκβιάζει συμπεράσματα. Αυτό, το αφήνει στον αναγνώστη, στον κοινωνό της εικόνας και στα φίλτρα και τις κρισάρες που κουβαλά ο καθένας από εμάς μέσα του, είτε από τα νιάτα του είτε από την πορεία της ενηλικίωσής του.

Κλείνοντας τη σύντομη παρέμβασή μου, να πω ότι ο Θανάσης και η διακριτική και σεμνή παρουσία του στον κόσμο της δημιουργίας είναι ένα εξαιρετικό παράδειγμα του ότι επιχειρηματικότητα και καλλιτεχνική δημιουργία μπορούν μια χαρά να συνταιριάξουν σε ένα πρόσωπο.

Θανάση, συνέχισε την υπέροχη δουλειά σου, από όποια θέση αποφασίζεις, όποιο καπέλο κι αν φοράς.

Και φυσικά, το λεύκωμα μπορείτε να το βρείτε και στο πωλητήριο του Μουσείου Ηρακλειδών, στην οδό Ηρακλειδών 16, στο Θησείο. Το πωλητήριο λειτουργεί τα Σαββατοκύριακα από τις 10:00 ως τις 17:00. Με την ευκαιρία, επισκεφθείτε και τις εκθέσεις μας, πάντα υπάρχει κάτι ενδιαφέρον να δείτε!”