Πώς γιορτάσαμε τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων – Μουσεία για την έρευνα, την εκπαίδευση, τη συμπερίληψη

 

H πρόσβαση και η συμπερίληψη δεν αφορούν μόνο τη φυσική πρόσβαση ατόμων με κινητικά προβλήματα. Είναι αναμφισβήτητα ένα σοβαρό κομμάτι τους αλλά δεν είναι αποκλειστικά αυτό. Μπορεί ένας πολιτιστικός οργανισμός να είναι φυσικά προσβάσιμος χωρίς να είναι φιλικός ή συμπεριληπτικός.

Αν κάτι μας χαρακτηρίζει ως Μουσείο, είναι η προσήλωσή μας στην έρευνα και την εκπαίδευση.  

Έρευνα που αφορά τόσο τον εκθεσιακό μας σχεδιασμό όσο και την επιλογή και παρουσίαση εκθεμάτων που αναφέρονται στην Αρχαία Τεχνολογία. Είναι στρατηγική μας επιλογή, η συνεργασία με τους κορυφαίους ανά κλάδο επιστήμονες για την παραγωγή γνώσης ή την μεταφορά των ιδεών των αρχαίων εφευρετών, από το χαρτί στην πράξη, χωρίς λογικά άλματα, υπερβολές, ετεροχρονισμούς ή στρέβλωση της επιστημονικά αποδεκτής αλήθειας.

Άτυπη Εκπαίδευση που λειτουργεί επικουρικά στο έργο των εκπαιδευτικών των σχολικών μονάδων, στοχεύει στην ενίσχυση της φυσικής περιέργειας των παιδιών και στην εξοικείωσή τους με τις επιστήμες, την τέχνη, τα μαθηματικά, αναδεικνύοντας τις αόρατες συσχετίσεις ανάμεσά τους.

Ένα Μουσείο που αγαπά την έρευνα και την εκπαίδευση δεν μπορεί παρά να είναι συμπεριληπτικό. Η γνώση νοηματοδοτείται από τη διάχυσή της. Και η διάχυση της γνώσης δεν μπορεί παρά να είναι συμπεριληπτική. Σιωπηρά, επί σειρά ετών, το Μουσείο προσφέρει δωρεάν εκπαιδευτικό έργο και μουσειακή εμπειρία σε άτομα ή ομάδες ατόμων με προβλήματα όρασης ή ακοής, που κινούνται στο φάσμα του κοινωνικού αποκλεισμού, που συναντούν γλωσσικά, πολιτισμικά, οικονομικά εμπόδια στην πρόσβασή τους στις δράσεις πολιτισμού.

Η ανακοίνωση του θέματος του φετινού εορτασμού της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων «Μουσεία για την έρευνα και την εκπαίδευση» με έμφαση στη συμπεριληπτικότητα, μας βρήκε να κινούμαστε σε γνώριμα μονοπάτια. Ο σχεδιασμός μας ήταν κατά κάποιο τρόπο μονοσήμαντος και σχετικά εύκολος: δεν είχαμε παρά να επαναλάβουμε αυτό που ξέρουμε να κάνουμε καλά!

1.       Σε σχέση με την Έρευνα, μέσα στο Μάιο, μέρος του προσωπικού μας που ασχολείται στην υποδοχή, στις ξεναγήσεις και τα εκπαιδευτικά προγράμματα, συμμετείχε σε σεμινάριο έρευνας και υιοθέτησης καλών πρακτικών στην υποδοχή Ατόμων με Άνοια, στο πλαίσιο του έργου CURATE-D, του προγράμματος Erasmus+ που χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

2.       Σε ό,τι αφορά την Εκπαίδευση,

i.      Ένα ειδικά σχεδιασμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τίτλο «Αόρατα Νήματα» διατέθηκε σε μαθητές του 87ου Διαπολιτισμικού Σχολείου Αθηνών.

ii.    Οι μαθητές του 12ου Λυκείου Πετραλώνων, παρακολούθησαν το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Έντεχνος Σοφία» στο πλαίσιο της λειτουργικής ένταξης του Μουσείου στη γειτονιά.

3.       Σχετικά με την Συμπερίληψη, πραγματοποιήθηκαν ξεναγήσεις,

i.      Στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα, σε παιδιά με προβλήματα ακοής και τους συνοδούς τους

ii.    Σε επιλεγμένα εκθέματα ελεύθερα να τα εξερευνούν οι επισκέπτες με την αφή τους, για άτομα με προβλήματα όρασης, σε συνεργασία με το Φάρο Τυφλών Καλλιθέας.

 

Τέλος, στις 18 Μαΐου, το Μουσείο έμεινε ανοιχτό με ελεύθερη είσοδο από τις 10 το πρωί ως τις 10 το βράδυ. Σε όλη αυτή τη διάρκεια, το προσωπικό του Μουσείου υποδεχόταν και ξεναγούσε τους επισκέπτες σε επιλεγμένα εκθέματα. Το βράδυ της ίδιας ημέρας, πλήθος κόσμους παρακολούθησε μια εξαιρετική συναυλία της χορωδίας των μαθητών του 17ου Δημοτικού Σχολείου Καλλιθέας, στον πεζόδρομο της Αποστόλου Παύλου, μπροστά από το εκεί κτήριό μας.

Το σχεδιασμό και τη γενική ευθύνη του φετινού εορτασμού της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων είχε η Βασιλική Παπακώστα, αρχαιολόγος - μουσειοπαιδαγωγός του τμήματος εκπαιδευτικών προγραμμάτων του Μουσείου.


Υπενθυμίζουμε ότι καθένας μπορεί να απολαύσει την έκθεση της μόνιμης συλλογής μας από το σπίτι του, που είναι διαθέσιμη online μέσω εικονικής περιήγησης στην ιστοσελίδα μας, ενώ σύντομα θα είναι διαθέσιμα στην ίδια περιήγηση και όλα τα video της έκθεσης στα ελληνικά. Επίσης, διοργανώνουμε ξεναγήσεις σε ομάδες ατόμων με προβλήματα όρασης ή ακοής και τους συνοδούς τους, ύστερα από συνεννόηση.

Φωτορεπορτάζ από τις δράσεις μας με αφορμή τη ΔΗΜ

Pantelis Mitsiou