Online παρουσίαση του Νέου Εκπαιδευτικού Προγράμματος "Τέχνη και Μαθηματικά - Επιστήμη και Τεχνολογία"

ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΨΗΦΙΑΚΕΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ

Το Μουσείο Ηρακλειδών σας προσκαλεί στο μεγάλο, ανοιχτό, με ελεύθερη συμμετοχή διαδικτυακό σεμινάριο - παρουσιάση του νέου εκπαιδευτικού προγράμματος

ΤΕΧΝΗ ΚΑΙ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ (ΤΜΕΤ)

Στο σεμινάριο, που θα διεξαχθεί αποκλειστικά διαδικτυακά την Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου στις 19:00, καλούνται να συμμετέχουν εκπαιδευτικοί όλων των βαθμίδων, γονείς, φοιτητές που ενδιαφέρονται να κάνουν παιδαγωγική καριέρα και όποιος ενδιαφέρεται για την άτυπη μουσειακή εκπαίδευση, η οποία δρα συμπληρωματικά - βοηθητικά στη σχολική εκπαίδευση.

Για τη συμμετοχή σας στο σεμινάριο είναι απαραίτητη η προεγγραφή σας, συμπληρώνοντας την φόρμα συμμετοχής

Όλοι οι συμμετέχοντες μπορούν να αλληλεπιδράσουν, διατυπώνοντας ερωτήσεις μέσω chat.

Εισηγητές του σεμιναρίου είναι οι υπεύθυνοι σχεδιασμού του προγράμματος:

·       Άρης Μαυρομμάτης, Μαθηματικός- Θεωρητικός Τέχνης Phd, Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, Σχολή Καλών Τεχνών-Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών.

·       Απόστολος Παπανικολάου, Μαθηματικός Msc, Καθηγητής Βαρβακείου Προτύπου Σχολής, Ερευνητής της Διδακτικής των Μαθηματικών.

Αυτό που καθιστά ιδιαίτερο το νέο μας εκπαιδευτικό πρόγραμμα, είναι η εκτεταμένη χρήση ψηφιακών μέσων, όπως - ενδεικτικά - εκπαιδευτικού λογισμικού, tablets, 3D printing και η αναφορά σε πρακτικές που απαιτούν τη διάδραση διδάσκοντος, μέσων και μαθητών.

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «ΤΜΕΤ» είναι μια σύγχρονη εκπαιδευτική πρόταση, η οποία εντάσσεται στα πλαίσια και τη γενικότερη αντίληψη της διεθνούς εκπαιδευτικής πρακτικής, γνωστής με το ακρωνύμιο STEM&ART, όπου έννοιες από: την Επιστήμη (Science), την Τεχνολογία (Technology), τη Μηχανική (Engineering), τα Μαθηματικά (Mathematics) και την Τέχνη (Art), λειτουργώντας συνδυαστικά μεταξύ τους, δημιουργούν τη δυνατότητα ανάπτυξης διδακτικών προσεγγίσεων, οι οποίες διέπονται από διαθεματικότητα, διεπιστημονικότητα και κυρίως από την αντίληψη της Έρευνας.

 Σκοπός του Νέου Εκπαιδευτικού Προγράμματος με τίτλο «Αρχαία Ελληνική Τεχνολογία και σύγχρονες ψηφιακές εφαρμογές», το οποίο στηρίζεται στα εκθέματα της έκθεσης Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας «Εύρηκα» του Μουσείου Ηρακλειδών, είναι να αναδειχθούν:

  • Η διαχρονικότητα της Τεχνολογίας ως επιλογή των ανθρώπων να κάνουν ευκολότερη και ασφαλέστερη τη ζωή τους.

  • Ο ρόλος της Τεχνολογίας ως ένας πολύ καθοριστικός παράγοντας στη διαμόρφωση των διάφορων πολιτισμών.

  • Η άμεση σχέση της Τεχνολογίας με την Επιστήμη, την Τέχνη και τα Μαθηματικά.

  • Η σχέση της Μηχανικής τεχνολογίας των Αρχαίων Ελλήνων με την τεχνολογία των σύγχρονων Ψηφιακών συστημάτων και Εφαρμογών.

  • Οι δυνατότητες τις οποίες μας προσφέρει η σύγχρονη τεχνολογία να δημιουργήσουμε ελκυστικότερα εκπαιδευτικά περιβάλλοντα.

  • Μέθοδοι διδακτικών προσεγγίσεων οι οποίες μπορούν να σχεδιασθούν με βάση την Τεχνολογία.

  • Η σχέση της Τεχνολογίας τόσο με το Σώμα μας όσο και με το Πνεύμα μας αποδίδοντας σε αυτήν τα χαρακτηριστικά στοιχεία της επέκτασης της Ανθρώπινης Βιωματικότητας.

  • Το ότι οι Άνθρωποι δημιούργησαν και θα δημιουργούν την οποιαδήποτε μορφή Τεχνολογίας. Επομένως, πριν από κάθε Τεχνολογία βρίσκεται η Ανθρώπινη υπόσταση.