Χρωμοεπιστήμονες και Αρωματοποιοί - κύκλος 2 εργαστηρίων
Χρώματα κι αρώματα! Ένα συναρπαστικό ταξίδι στη χημεία των χρωμάτων και των αρωμάτων, για μαθητές του Δημοτικού. Κύκλος δύο εργαστηρίων.
Κυριακή, 16 Φεβρουαρίου : Μικροί Χρωμοεπιστήμονες
Ποιο είναι το πιο δηλητηριώδες χρώμα; Ποιο χρώμα ήταν πιο ακριβό από τον χρυσό; Έχετε φάει ποτέ ζουζούνια; Σίγουρα ναι! Ποιο χρώμα κλείνει τις πληγές; Με ποιο δηλητηριώδες χρώμα έβαφαν οι γυναίκες το πρόσωπό τους;
Και ακόμη πιο περίεργες ιστορίες για χρώματα φαγώσιμα, φάρμακα ή καλλυντικά. Στο εργαστήρι αυτό, εξετάζουμε ιστορίες για το χρώμα από τα αρχαία χρόνια μέχρι σήμερα. Βλέπουμε χρώματα από χώμα, ορυκτά, φυτά και ζώα μέσα από μια συναρπαστική διαδρομή με μπερδεμένες ονομασίες, μυστικές συνταγές, τρομερά δηλητήρια. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει παρουσίαση με θέμα το χρώμα στην αρχαία τέχνη με παράλληλη επίδειξη δειγμάτων από αυθεντικά ζωγραφικά έργα και χρωστικές από φυτά, ζώα, ορυκτά. Τα παιδιά βλέπουν από κοντά αρχαίες και νεότερες χρωστικές και ζωγραφικά έργα. Παρατηρούν με μεγεθυντικούς φακούς και μικροσκόπιο πετρώματα, φυτά, έντομα, και ρητίνες, που έχουν χρησιμοποιηθεί για κατασκευή χρωστικών και εξετάζουν σπαράγματα ζωγραφικών έργων κατασκευασμένων με αρχαίες και νεότερες τεχνικές.
Στο εργαστήρι, τα παιδιά μαθαίνουν για το χρώμα αγγίζοντας τομείς της ιστορίας, από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, της τέχνης και τη σχέση του υλικού με το αισθητικό αποτέλεσμα, της τεχνολογίας, παρουσιάζοντας την εφαρμογή και εξέλιξη της τεχνολογίας από την απλή λειοτρίβηση μέχρι την εφαρμογή της νανοτεχνολογίας στην παραγωγή χρωμάτων, καθώς και θέματα που σχετίζονται με την υγεία την ασφάλεια και τη διατροφή.
Τέλος, δημιουργούν τη δική τους έγχρωμη ετικέτα που θα κοσμήσει τη φιάλη του αρώματός τους στη δεύτερη και τελευταία συνάντηση του κύκλου. Σχεδιασμός προγράμματος: Μαρία Χατζηδάκη, Τμήμα Συντήρησης Αρχαιοτήτων και Έργων Τέχνης, Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής.
Κυριακή, 23 Φεβρουαρίου 2020 : Μικροί Αρωματοποιοί!
Ποιο είναι το πρώτο πράγμα που μας έρχεται στο μυαλό όταν ακούμε την λέξη άρωμα; Ποια είναι τα συστατικά των αρωμάτων; Πώς λειτουργούν οι μυρωδιές; Πού και πότε δημιουργήθηκε το πρώτο άρωμα; Τί σχέση είχαν οι Μινωίτες και οι Μυκηναίοι με τα αρώματα; Ποια από τα αρωματικά φυτά που χρησιμοποιούσαν, υπάρχουν ακόμη σήμερα;
Στο εργαστήριό μας θα αφηγηθούμε ιστορίες για το άρωμα από τα αρχαία χρόνια μέχρι σήμερα. Θα γνωρίσουμε αρώματα από φυτά και άνθη μέσα από μια συναρπαστική διαδρομή με σπάνιες ονομασίες, μυστικές συνταγές και σαγηνευτικές μυρωδιές!
Το εργαστήριο αυτό εισάγει τα παιδιά στον κόσμο των αρωμάτων και τα ταξιδεύει χιλιάδες χρόνια πριν, στη μακρινή Μεσοποταμία, την Αίγυπτο και τα βασίλεια των Μινωιτών και των Μυκηναίων. Θα τρυπώσουμε στα εργαστήρια των παλατιών θα βρούμε πινακίδες Γραμμικής Β, βότανα και αρωματικά φυτά για την παρασκευή αιθέριων ελαίων. Θα κοιτάξουμε στα δωμάτια των βασιλέων και θα δούμε που φυλάσσουν τα πολύτιμα αρωματικά έλαια.
Τα παιδιά θα μάθουν τα πάντα για το άρωμα, ανιχνεύοντας τομείς της ιστορίας, από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, της τέχνης και της σχέσης των αρωμάτων με αυτήν, της τεχνολογίας, παρουσιάζοντας την εφαρμογή και εξέλιξη της αρωματοποιίας, από τα γουδιά και τις χύτρες μέχρι τις σύγχρονες συσκευές απόσταξης για την παραγωγή αρωμάτων, καθώς και θέματα που σχετίζονται με την υγεία, την αισθητική αλλά και την ασφάλειά μας!
Τέλος, θα φτιάξουμε το δικό μας άρωμα, στο φιαλίδιο με την ετικέτα που δημιουργήσαμε στο εργαστήριο χρωμάτων!
Σχεδιασμός - Επιμέλεια: Εύη Καραγιαννίδου, Χημικός, βασισμένο στο βιβλίο της «Το Άρωμα της Μυρτώς» Εκδόσεις Θερμαϊκός
Εκπαιδεύτριες - ομάδα εργασίας και των δύο εργαστηρίων, (αλφαβητικά): Αναγνωστοπούλου-Σταματοπούλου Κατερίνα, Κυπριανού Δάφνη, Ορειάνου Καλλιόπη, Τσάπε Καλλιόπη.
info:
Πού; Ηρακλειδών 16
Πότε; Κυριακή, 16 και 23 Φεβρουαρίου 2020
Ώρα; 12:30 - 14.00
Πόσο; 20,00 € ανά παιδί, 18,00 € το δεύτερο παιδί της οικογένειας
Ποιοι; Όλα τα παιδιά από 8 έως 12 ετών
Για συμμετοχή, παρακαλούμε συμπληρώστε τη φόρμα ενδιαφέροντος δίπλα: